Mindfulness yoga

Mindfulness yoga is een vorm van Hatha yoga waarbij de techniek van meditatie op de voorgrond ligt. Dit betekent dat in actieve vorm, door het uitvoeren van verfijnde bewegingsoefeningen, opmerkzaamheid (mindfulness) beoefend en gescherpt wordt. In het lichaam is meer op te merken dan alleen de bewegingen die het maakt met alle mogelijk- en onmogelijkheden. We hebben ook gedachten, er zijn stemmingen, emoties en allerlei andere innerlijke reacties. Wanneer we stiller en met meer aandacht gaan bewegen ontvouwt zich een heel spectrum aan waarnemingen die ons kunnen verrassen.

Door met aandacht subtiele lichaamsoefeningen uit te voeren komt vanzelf een proces van innerlijk vertragen op gang. Het vertragen schept rust en ruimte waarin het lichaam vertelt wat er op diverse niveaus gebeurt. Dit kunnen zowel aangename als onaangename gewaarwordingen zijn: de ervaring van ruimte, vreugde en souplesse bij het bewegen en denken, naast weerstand, pijn, schaamte of innerlijke strijd. Hoe we omgaan met het lichaam en onszelf wordt zichtbaar.

Mindfulness helpt om oordeelvrij dicht bij de ervaring van het moment te blijven. Een zachte, vriendelijke houding is daarbij een voorwaarde én kwaliteit die mindfulness ontwikkelt. Het perspectief is: bewuster en soepeler omgaan met jezelf en met de indrukken van alledag.

De mindfulnessyogales wordt gegeven op donderdagavond van 19.00 tot 20.15 met Saartje van Breda
en de vrijdagochtend van 9.30 tot 10.45 door Ellen van Riel

 


Cursisten over Ellen:
De mindfullness lessen van Ellen zijn hele rustige lessen met een intense diepgang. Dat is niet alleen wat mindfullness met mij doet, maar zeker ook zoals Ellen dit overbrengt. Ik kom bij mezelf, tot mezelf, en dat lukt het beste bij deze lessen. Ellen straalt veel rust uit, heeft een fijne stem en de oefeningen worden duidelijk uitgelegd. -Jessica School-

Ellen haar lessen zijn voor mij aardig, hebben een zacht karakter en brengen rust. – anoniem-

Ik ervaar Ellen als zeer prettige docent. Ze straalt voor mij rust, sympathie en integriteit uit. Dit weet ze in haar lessen over te brengen op mij. Ellen gaat voor mijn gevoel uit van het goede in de mens. Zonder vooroordelen staat ze voor de groep en voor elk individu. –Peter van de Broek-

Mindfulness betekent: opmerkzaamheid, oplettendheid,
aandachtgerichtheid, je gewaar zijn van wat er gebeurt.
Een zachtmoedige houding aannemen ten opzicht van
wat er zich in het moment aandient, zonder oordeel. Dirk Vieren